Előző oldal Következő oldal
2024.06.13.,
Csütörtök
Antal, Anett
Nyíregyháza Betöltés...
Alapkamat: 7.25%
  • 394,66
  • 367,23
  • 468,51
  • 70 697
  • 17 730
  • 2 876
Hívjon! +36 (30) 505 8454
szövegméret: Nagyítás Kicsinyítés

Végrehajtás, végrehajtási ügyvéd

Amennyiben Ön végrehajtás, vagy végrehajtási eljárás kapcsán érintett szüksége lesz egy tapasztalt ügyvédre.

A vezető ügyvéd végrehajtási tapasztalatai

Az ügyvédi iroda vezetője érettségi után, 1988-1990 között az (akkor még) Megyei Bíróság Végrehajtó Irodáján kezdte meg a munkatapasztalatok gyűjtését. Az Államigazgatási Főiskola elvégzése után 1995-2001 között az (akkor még) Illetékhivatal Végrehajtó Csoportjában dolgozott: egyrészt végrehajtóként járt el, másrészt képviselte a végrehajtást kérőt a végelszámolási eljárásokban és a felszámolási eljárásokban a végelszámoló, a felszámoló és a bíróság előtt.

A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán a végrehajtási jog volt a szakdolgozata témája.

Munkája során az itt szerzett tudást a követelések megvásárlása és a megvásárolt követelések során a jogutódlás megállapítása, valamint a követelések érvényesítése során napi szinten használja.

Gazdasági társasággal szemben eredményes eszköz lehet a fizetésképtelenség megállapítása és a felszámolás elrendelése iránti kérelem benyújtása. Ez a peres eljáráshoz képest lényegesen rövidebb. Bár az eljárás megindításakor nem csekély összegű bírósági eljárási illetéket és közzétételi költségtérítést kell leróni, a költségek összességében egy peres eljárás költsége alatt maradnak.

Ha az adós nem gazdasági társaság, vagy a tartozás összege nem éri el a 200.000 FtT-ot, akkor 1.000.000 Ft alatti követelés esetén az eredménytelen fizetési felszólítás után csak fizetési meghagyás útján lehet érvényesíteni a követelést. Ehhez célszerű ügyvédi közreműködést igénybe venni, az eljárás automatikus, a Magyar országos Közjegyzői kamarán keresztül fut.

Ha a követelés meghaladja az 1.000.000 Ft-ot és az adós nem gazdasági társaság, akkor az eredménytelen fizetési felszólítás után két választás van: vagy a fizetési meghagyásos eljárás megindítása, vagy egyből a keresetlevél elkészítése és a per megindítása. Fontos tudni, hogy a fizetési meghagyásos eljárás a kötelezett ellentmondása esetén ugyanúgy a peres eljárássá válhat, mintha közvetlenül pert indítaná.

A végrehajtás és a végrehajtási eljárás legfontosabb szabályai a következők:

Végrehajtási ügyekben együttműködő ügyvédek:

Fejlesztette: Bodonyi László