Előző oldal Következő oldal
2023.02.05.,
Vasárnap
Ágota
Nyíregyháza Betöltés...
Alapkamat: 13.00%
  • 384,95
  • 352,2
  • 431,34
  • 45 332
  • 10 685
  • 2 726
Hívjon! +36 (30) 505 8454
szövegméret: Nagyítás Kicsinyítés

Termőföld adásvétel, haszonbérlet

Az irodának igen sok ügyfele foglalkozik élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel, elsősorban gyümölcs- és szántóföldi növénytermesztéssel, kisebb részben állattartással.

Ezeknek az ügyfeleink számára a termőföld a megélhetés alapja. Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozása óta, ha bármelyik mezőgazdasági üzem a terület- vagy az állatlétszám alapú támogatásokat az adott gazdálkodási évben elveszti (pl. hibás igénylés, a formanyomtatvány téves kitöltése, iratok csatolásának, bejelentések elmulasztása miatt), akkor az azt követő évben már nem engedhette meg ezt magának, hiszen a támogatások elmaradása több éven keresztül nem csak likviditási, hanem fizetésképtelenségi problémát is eredményez.

A kistermelőkre ugyanez igaz azzal a különbséggel, hogy már egy évi támogatás kiesés alapjaiban rengeti meg a család, sok esetben az egy gazdasági egységként működő több generációs nagycsalád egzisztenciáját.

Magyarország Országgyűlése új jogszabályokat alkotott a termőföldek bérletére, haszonbérletére, az adásvételi, a haszonbérleti a felesbérleti és a részesművelési szerződések tartalmára, és bevezette a földműves nyilvántartás fogalmát.

A szerződések tartalma nagy részben kötött a 2013. évi CXXII. törvény és a 2013. évi CCXII. törvényben írtak szerint.

Az újonnan bevezetett földműves nyilvántartásba vételt igazoló határozat feltétele annak, hogy 1 ha felett bárki termőföld tulajdonát vagy haszonbérleti jogát megszerezze.

A földhasználati nyilvántartásba földhasználóként való bejegyzés a területalapú támogatásra való jogosultság feltétele.

A földműves nyilvántartásba vételhez is idő kell, amit tovább növel a haszonbérleti szerződés kifüggesztésének, majd eztán a földhasználati nyilvántartásba történő bejegyzésnek az időtartama.

A leghosszabb időre azoknak van szükségük, akik földet vesznek, és tulajdonosként akarják magukat a földhasználati nyilvántartásba bejegyeztetni. csak tájékoztatásul: jelen honlap üzemeltetője által készített egyetlen adásvételi szerződésről sincs 8 hónap eltelte után sem semmilyen információ, az ügyek valahol a jegyzői kifüggesztés – megyei igazgatási szerv jóváhagyása – helyi földbizottság vonalon vesztegelnek.

Ezért célszerű a szerződések tartalmának meghatározása során ügyvéd közreműködését igénybe venni.

Fejlesztette: Bodonyi László