Előző oldal Következő oldal
2024.05.21.,
Kedd
Konstantin
Nyíregyháza Betöltés...
Alapkamat: 7.75%
  • 385,91
  • 355,12
  • 451,39
  • 68 096
  • 18 040
  • 3 060
Hívjon! +36 (30) 505 8454
szövegméret: Nagyítás Kicsinyítés

Közigazgatási jogkörben okozott kár

A közigazgatási szervek (ide sorolom most az igazságszolgáltatás szerveit is) sokat dolgoznak, és a köztisztviselő is hibáznak olykor. Azonban az, hogy egy bírósági felülvizsgálat során a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezi a jogsértő közigazgatási határozatot még alapozza meg a jogsértő határozatot hozó közigazgatási szerv kártérítő felelősségét.

Ez a kártérítő felelősség csak akkor áll fenn, ha a közigazgatási szerv hibás eljárása során a jogalkalmazás vagy jogértelmezés kirívóan súlyos hibája megállapítható. Ennek megítéléséhez pedig azoknak az eljárási szabályoknak az ismerete szükséges, amelyek mentén a közigazgatási szervnek el kellett volna járnia akkor, ha ha jogszerűen végzi a dolgát. Ha az irányadó eljárási szabályok és a valóságban történt események közötti különbség kirívóan súlyos jogsértést valósít meg, akkor van értelme megindítani egy ilyen pert.

Az irodavezető ügyvéd először Államigazgatási Főiskolát végzett, és hét évig dolgozott az Illetékhivatalban, két évig az (akkor még) Munkaügyi Központ Jogi Osztályán, majd újabb két évet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban. Az itt szerzett tudás és felhalmozott tapasztalat biztosítja az előbbi kérdés megalapozott eldöntését.

Fejlesztette: Bodonyi László